Jakab Eszter receptjei
Málnás-zabpelyhes szelet
a tésztaréteghez:
1½ bögre tönköly fehérliszt
1 bögre nádcukor
1¼ bögre zabpehely
¾ tk só
¾ tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
½ tk fahéj
¾ bögre sótlan vaj /növényi margarin
a málnás töltelékhez
¼ bögre nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
½ tk fahéj
2 ek liszt
500 g (mirelit) málna
2 ek olvasztott vaj/növényi margarin
A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra. Egy kb. 30×30cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és a kezem ügyébe készítettem. A tészta hozzávalóit az aprítómba tettem és néhány gombnyomással durva morzsává alakítottam - gép hiányában ezt minden bizonnyal kézzel is el lehet követni, de éljen a kényelem… A morzsás tésztából kivettem egy bögrényit, a többit pedig nagyjából egyenletesen az előkészített tepsibe nyomkodtam. 12-15 perig sütöttem, amíg kicsit elkezdett barnulni. Ezután kivettem és hűlni hagytam (a sütőt nem kapcsoltam ki, mert még szükség lesz rá) Egy tálban kézzel alaposan összekevertem a málnát, a cukrot, a citromhéjat és levet, a fahéjat, és a vajat.
A málnás tölteléket egyenletesen a félig megsült tésztára terítettem, majd a félretett morzsát is rászórtam.Visszaraktam a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütöttem.Miután kihűlt, remekül szeletelhető.
Megjegyzéseim: én teljes kiőrlésű lisztből csináltam, szerintem lehet sima búzalisztből is, de akkor biztosan kell bele tojás, mert a tönkölynek a sikértartalma miatt marad egyben, ha tojás nélküli sütit akarok sütni, akkor azt legjobban tönkölylisztből lehet.
Cukor: én kb harmad annyi a befőzésből megmaradt fruktózt használtam, mint a receptben előírt mennyiség.
Dahl-Bat
- 50 dkg lencse (lehet vörös is, nekünk igy talan jobban is izlik)
- 3 szem krumpli
- 1 hagyma
- fokhagyma
- curry, só
Hagymát, fokhagymát olajon megpirit + curry, hozzűadjuk a lencsét és a feldarabolt krumplit. Felöntjük vizzel és addig fözzük amig nem lesz sűrű massza az egészből (vizet pótolni kell, ha elpárolog).
Zöld sali nagyon jó hozzá.
Legyen a kezed ügyében:
1,5 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 evőkanál kakaópor VAGY 1 – 1,5 evőkanál karobpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ csésze finomítatlan nádcukor
csipet só
5 evőkanál semleges ízű olaj ( pl. repce )
1 evőkanál ecet ( tudom, én is csak takarításra használom az ecetet, de ebből nem szabad „kispórolni” )
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csésze növényi tej ( pl.: rizs )
Így használd a hozzávalókat:
A sütőt előmelegítettem 175 fokosra. Majd az összes fentebb felsorolt hozzávalót összevegyítettem egy tálban és kivételesen nem kézzel, hanem géppel alaposan kikevertem. Formába öntöttem és 30 perc alatt készresütöttem.
|